- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.569
Everton FC vs. Hull City på computeren, en god øl og så ellers gang i kokkeriet. Whats not to like?
Og så fik jeg endelig mulighed for at afprøve de nye køkkengadgets – små pommes frites kurve. Det kæler bare lidt mere for det æstetiske i måltidet med de små stålkurve.
Gør dig selv den tjeneste at købe noget ordentlig hakket oksekød ved din slagter. Man kan nemt ty til discountsupermarkedernes 500 g med 12-19 % fedt til ca. 20 kr. Dette bruger jeg såmænd også til simreretter o.lign. Jeg får 700 g med 8-12 % fedt til 40 kr ved slagteren i Brugsen (3 pakker for 110,- 🙂 ). Og til bøffer syntes jeg det er godt givet ud!
Vi bruger også denne opskrift i madkundskab.
Vi arbejder med emnet sundhed, hvor vi undersøger energiindtag, kulhydrater, protein og fedt. Og vi lægger ud med en burger med hele pivtøjet. Vi er ikke i helsehjørnet.
Derfor følger her en arbejdsgang til eleverne, når de arbejder sammen i en større gruppe. Dagens opgaver er som følgende:
- Bage burgerboller.
- Stege burgerbøffer.
- Lave pommes frites.
- Lave en mayonnaise eller dressing til burgeren.
- Klargør tilbehør.
Fremgangsmåde
Min anbefalet fremgangsmåde til en 4-mandsgruppe vil være noget i retningen af dette:
- En mand bager burgerbollerne.
- En mand skære pommes frites og tilbeder disse.
- En mand former bøffer og klargøre disse til stegning. Gør også bacon og ost klar.
- En mand laver mayonnaise/Thousand Island dressing og skære salat, tomat og agurk.
Den som først får styr på sin opgave, går i gang med en vaniljemilkshake.
Hvis der er én som har overskud, kan der laves bløde løg.
4 personer
Burgerboller – 4 styks
Burgerboller
Christian SvaneIngredienser
- 250 g hvedemel
- 100 g grahams- eller fuldkornsmel
- 50 g smør
- 2 dl vand
- 1 spsk sukker
- 25 g gær
- ½ dl olivenolie
- 1 tsk salt
- Evt. 1 tsk timian
- 1 æg til pensling
- Lidt Lidt sesam til at drysse på bollerne
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200º over- og undervarme.
- Smelt smørret i en kasserolle.
- Kom lunkent vand, smuldret gær, sukker, salt, olivenolie og timian i en røreskål. Rør sammen til gæren er opløst.
- Tilsæt smeltet smør til skålen.
- Tilsæt grahams- eller fuldkornsmel.
- Tilsæt lidt af hvedemelet ad gangen, ind til du har en smidig og elastisk dej, som ikke klistrer til fingrene, når du rører ved den.
- Lad dejen hæve 15-30 minutter i skålen med en viskestykke over. Gerne et lunt sted, så gæren kan gøre sin virkning (Gærprocessen).
- Ælt dejen godt i gennem igen og form bollerne, som vist på nedenstående billede.
- Lad bollerne efterhæve i 15-20 minutter. Så får du nogle ekstra luftige burgerboller!
- Pensl bollerne med et æg, drys med sesamfrø og bag dem ved 180º i ca. 15 minutter.
Burgerbøffen – keep it simple!
Du kan godt knalde alle mulige krydderier m.m. i dine bøffer, men som tidligere nævnt, ser jeg en større gastronomisk oplevelse i kødets kvalitet.
Burgerbøffer
Christian SvaneIngredienser
- 500 g oksefars, gerne fedtprocent på 8-12 %
- 1 tsk salt
- ½ tsk peber
- 4 skiver bacon
- 4 skiver cheddarost
Sådan gør du
- Varm en pande op til middelhøj varme. På med bacon – ingen fedtstof. Det er der rigelig af i baconen. Læg baconen på papir på en tallerken, når den er færdig.
- Mens baconen steger kan du dele kødet i 4 bøffer. Form bøfferne og krydr med salt og peber på den ene side.
- Steg bøffen på panden, hvor baconen har stegt. Først på den krydret side. Mens bøffen steges på den første side, krydres den anden side. Steg ca. 5 min på hver side.
- Vend bøffen. Når bøffen mangler ca. 2 minutters stegetid, lægger du osten på bøffen.
Tip til opskriften
En go´ mayo
Hjemmelavet mayonnaise
Christian SvaneIngredienser
- 3 æggeblommer (kan være pasteuriseret)
- 2-3 dl smagsneutral olie – raps- eller solsikkeolie
- 1 spsk hvidvinseddike
- 1 tsk sødsennep (jeg bruger ofte French´s Classic Yellow Sennep)
- Lidt salt og peber til tilsmagning når mayonnaisen er rørt sammen
- Evt. et par dråber vand, hvis mayonnaisen er meget tyk
Sådan gør du
- Æggeblommerne, sennep, eddike, salt og peber piskes godt og grundigt sammen.
- Kom olie i en kande, som du kan hælde langsomt fra.
- Frem med håndmixeren. Den smagsneutrale olie tilsættes lidt ad gangen. Du pisker nu mayonnaisen indtil olien er optaget i blandingen.
- Hvis mayonnaisen bliver for tyk undervejs, kan du piske nogle dråber vand eller eddike i.
- Til sidst smager du til med salt, peber og evt. lidt mere sennep og eddike.
Pommes frites
Hjemmelavet pommes smager bare bedre! Og så i egen friture – men pas på med at bruge den for flittigt.
Pommes frites
Christian SvaneIngredienser
- 3 stk bagekartofler
- 1 tsk groft salt
- 1 liter fritureolie eller smagsneutral olie, fx raps-, solsikkeolie
Sådan gør du
- Vask kartoflerne godt og grundigt. Du behøver ikke at skrælle dem.
- Bring vand i kog i en stor gryde.
- Imens vendes kartoflerne på langs og snit den ene side af bagekartoflerne, inden du begynder at skære dem i store skiver á ca. 1 cm tykkelse. En god bagekartoffel giver 4 gode skiver.
- Skiverne skæres nu i stave á 1 x 1 cm tykkelse.
- Kom kartoflerne i og kog ca. 5-6 minutter (forkogning).
- Efter endt forkogning, køles kartoffelstavene af i koldt vand. Herefter er de klar til fritering, når de er tørret i en viskestykke.
- Hvis du ikke har en frituregryde, kan du bruge en en normal gryde med 1 liter olie. Varm olien op. Du kan kontrollere om olien er klar, ved at stikke en kartoffelstav heri. Hvis der kommer bobler på siden af kartoflen, er den klar. Så er den ca. 170-180 grader.
- Dine pommes frites steges gyldne. Dette tager ca. 6-7 minutter.
Tip til opskriften
Hvis du ikke har en frituregryde, kan du bruge en en normal gryde med 1 liter olie. Varm olien op. Den kan kontrollere om olien er klar, ved at stikke en kartoffelstav heri. Hvis der kommer bobler på siden af kartoflen, er den klar.
OBS! Vær altid ekstra opmærksom, når du har gang i en gryde med olie! Varm olie kan give grimme brandskader, og frituregryde kan forudsætte brand, hvis man glemmer, at de er i gang.
Bløde løg (valgfri)
Skal du have lidt ekstra lækkerthed til din burger, skal du prøve at lave disse bløde løg og komme i din burger.
Alternativt, kan du også prøve dig af med syltet rødløg (læs mere her).
Bløde løg
Christian SvaneIngredienser
- 2 stk store løg
- 15 g smør
- 2 spsk Worchestershiresauce
- 2 spsk balsamico
- ½ tsk salt og peber
Sådan gør du
- Skær enderne af løgene, halver med en kniv og pil dem.
- Skær løgene i skiver.
- Varm en lille pande op på middelhøj varme og tilsæt smør.
- Tyr løg heri og svits dem af 3-4 minutter.
- Tilsæt rødvinsbalsamico og Worchestershire sauce og steg i 1-2 minutter mere.
- Skru ned på lav varme og læg staniol over løg. Lad dem stege i 10-15 minutter. De kan egentlig stå ved lav varme i længere tid. Så man kan sagtens starte op dem tidligt i madlavningen.
Samling…
Nederst har du underbollen, som smøres med salatmayonnaise. Læg lidt salat herpå. Dernæst bløde løg – alt efter temperament. Oooog så bøffen med osten. Lidt mere salat. På med Thousand Island dressingen – igen er mængde en smagssag. Et par skiver drueagurker, giver en dejlig syrlighed. Top med bacon. På med overbollen, og så en ordentlig dolk af en grillekniv heri.
Order to go!
Dagen derpå, begynder munden at løbe i vand igen.
Og det blev en sikker Everton FC sejr på 4-0! Hvilken lørdag!
Velbekomme.